Tomislav Augustinčić – Goranovo proljeće: mjesto i društveno sjećanje u kontekstu pjesničkog festivala

Knjiga Goranovo proljeće: mjesto i društveno sjećanje u kontekstu pjesničkog festivala etnologa i antropologa, pjesnika i laureata 57. Goranovog proljeća Tomislava Augustinčića prva je akademska studija Goranovog proljeća, najdugovječnije književne manifestacije u Hrvatskoj, koja iz etnološke i kulturnoantropološke perspektive problematizira suvremene fenomene pjesništva i s njime povezanih pjesničkih festivala. Gradeći svoj pristup na suvremenim spoznajama antropologije festivala, antropologije društvenog sjećanja i antropologije mjesta i prostora, autor u knjizi istražuje kako se stvara pjesnički festival i kako se oblikuje njegov identitet, propitujući složene i slojevite odnose festivala s mjestom, vlastitom poviješću i povijesnom ličnošću Ivana Gorana Kovačića.

Na temelju etnografskog istraživanja Goranovog proljeća od 2015. do 2017. godine, knjiga u središte pozornosti stavlja suvremene transformacije festivala. Autor razmatra kako se različitim festivalskim izvedbama stvaraju festivalska mjesta i koju ulogu u tom procesu ima poezija, a koju društveno sjećanje. Analizira načine na koje festival stvara sjećanje, ukazujući na različite prošlosti koje se u festivalskom okviru evociraju kao uporišta suvremenog identiteta festivala – povijest festivala i festivalske poezije i povijesni lik Ivana Gorana Kovačića. Posebnu pažnju pritom posvećuje suvremenim festivalskim interpretacijama Goranovog lika kao „partizanskog borca i pjesnika“, njegovoj repolitizaciji pod utjecajem aktualnog političkog konteksta te ambivalentnim odnosima prema takvim festivalskim uporabama prošlosti.   

Knjiga prikazuje kako festivalski akteri – pjesnici i pjesnikinje koji u festivalu sudjeluju kao organizatori, izvođači i/ili publika – oblikuju, promišljaju i doživljavaju Goranovo proljeće i pregovaraju o njegovim ulogama u širem društveno-kulturnom i političkom kontekstu. Je li ono prvenstveno pjesnički festival i mjesto promoviranja poezije i mladih pjesnika ili je ono mjesto sjećanja na Gorana? U kojoj mjeri i na koji način u festivalu treba uprisutniti ličnost Ivana Gorana Kovačića i treba li pritom snažniji naglasak staviti na (njegov) pjesnički izričaj ili na antifašističku simboliku? Na koji način se festivalska sjećanja na Gorana oblikuju pod utjecajem političkog i društveno-kulturnog konteksta u kojem je situiran festival te što se pritom zaboravlja? To su samo neka od pitanja koja otvara autor ove studije.

Svojom znanstvenom relevantnošću, društveno aktualnom tematikom, teorijski osvježenim pristupima i interpretativno inovativnim zaključcima knjiga donosi nove poglede u suvremena promišljanja nasljeđa Ivana Gorana Kovačića i festivalskih evokacija njegova lika i djela. Pisana iz pera laureata Goranovog proljeća knjiga je istovremeno doprinos stvaranju Goranovog proljeća i sjećanju na Gorana.

Knjiga je dostupna ovdje

O autoru

Tomislav Augustinčić završio je studij etnologije i kulturne antropologije i studij antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2021. godine zaposlen je kao asistent na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru pri kojem pohađa poslijediplomski doktorski studij humanističkih znanosti, smjer etnologija i antropologija. Uže su mu područje interesa studiji društvenog sjećanja, postkolonijalni studiji i antropologija književnosti. Piše poeziju i prozu, a za svoj  pjesnički rukopis na 57. Goranovom proljeću 2020. godine nagrađen je Goranom za mlade pjesnike. Temeljem nagrađenog rukopisa objavio je zbirku poezije Ipak, zora (2020), a izbor pjesama iz zbirke 2021. godine objavljen je u prijevodu na talijanski jezik.