APEL ZA MIR

APEL ZA MIR

  • Post by:
  • 02/11/2023
  • Comments off

Hrvatsko etnološko društvo s tugom i nevjericom gleda na snažnu eskalaciju rata na Bliskom istoku kao na još jedan nepotreban i razarajući krak širenja globalnih sukoba.

Hrvatsko etnološko društvo želi, kao strukovna udruga kojoj kao nevladinoj i nepolitičkoj udruzi nije cilj zauzimati strane i prozivati krivce, u ovom groznom i nezahvalnom trenutku pozvati na primirje u svim zaraćenim područjima te zagovarati, kao jedino trajno rješenje, mirno rješavanje sukoba. Svaka ljudska žrtva bilo kojeg sukoba, pa tako i ovog na Bliskom istoku, nepotrebna je i nenadoknadiva te upravo zbog toga pozivamo na sprječavanje daljnjeg stradavanja nedužnih civila (svih zaraćenih strana) i civilne infrastrukture. 

Etnolozi i kulturni antropolozi iz cijelog svijeta pa tako i iz Hrvatske u svome se radu vode temeljnim vrijednostima poput interkulturnog dijaloga, tolerancije, razumijevanja te poštivanja ljudskih prava, jednakosti i ljudskog dostojanstva. Upravo zbog toga što su te vrijednosti utkane u temelje naše discipline smatramo potrebnim naglasiti ih ne samo kao pokretače našeg djelovanja već i kao preduvjete bilo kakvog rješavanja sukoba. Protivimo se svakom ratnom i/ili ratničkom činu te podupiranju kulture kontinuiranog perpetuiranja nasilja kao rješavanja kompleksnih problema.

Polazimo od ideje empatije i solidarnosti sa svima onima čiji su egzistencija, životi, prava i dostojanstvo ugroženi, onima koji su na marginama društva i tretirani kao potrošan i nevažan biološki materijal i onima koji su ugnjetavani od bilo koje vrste prisile i sile, bez obzira na nacionalnost, vjeru i kulturni ili bilo koji drugi identitet.

Stoga pozivamo na prekid svih sukoba, oštro osuđujući sve dosad učinjene zločine protiv civilnog stanovništva, imajući pri tom posebno na umu djecu kao najugroženiju skupinu!

Pozivamo sve globalne aktere da svojim djelovanjem doprinesu ciljevima ovog apela!

Upravni odbor Hrvatskog etnološkog društva

Kategorije:Novosti