Sjećanje na Mirenu Pavlović

Sjećanje na Mirenu Pavlović

  • Post by:
  • 21/08/2023
  • Comments off

S tugom obavještavamo članove Hrvatskog etnološkog društva da je 14. kolovoza 2023. preminula Mirena Pavlović, dugogodišnja voditeljica dokumentacija Instituta za etnologiju i folkloristiku te članica Hrvatskog etnološkog društva.

MIRENA PAVLOVIĆ (1941.-2023.)

Mirena Pavlović je rođena 1941. u Travniku. U Zagrebu je završila osnovnu školu, Klasičnu gimnaziju, Srednju muzičku školu te diplomirala na Filozofskom fakultetu studij francuskog jezika i književnosti i povijest umjetnosti. Od 1965. godine radi na osnovnoj školi kao nastavnik glazbenog i likovnog odgoja i francuskog jezika. Kao vanjski suradnik Radio Zagreba i Jugotona radi do 1970. g., a 1971. g. postaje i vanjski suradnik Instituta za narodnu umjetnost, gdje radi na transkribiranju folklorne građe (tekstova narodnih priča, predaja i pjesama).

Od 18. svibnja 1971. bila je zaposlena u Institutu za narodnu umjetnost (ZIF/IEF), gdje je radila na mjestu voditeljice dokumentacije na sređivanju i obradi folklorne građe u rukopisnim zbirkama, fonoteci, diskoteci i specijaliziranim kartotekama sve do svog odlaska u mirovinu 29. prosinca 2000. godine.

Od svog dolaska u Institut Mirena Pavlović aktivno je sudjelovala u znanstvenoistraživačkim projektima Instituta za etnologiju i folkloristiku. Njen rad na informatizaciji i kompjuterizaciji dokumentacije od izuzetne je važnosti za suvremeni pristup obradi građe. 1997. godina Mirena Pavlović predvodila je projekt digitalizacije dokumentacijske grade, koji je danas u punom zamahu.

Ispraćaj je bio 18. kolovoza 2023. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Categories: Novosti