Iva Grubiša: Okus doma: kulturnoantropološki osvrt na integraciju migranata u Zagrebu

Knjiga Okus doma: kulturnoantropološki osvrt na integraciju migranata u Zagrebu rezultat je terenskog istraživanja kojim je autorica propitivala mogućnosti za integraciju migranata u glavnom gradu Hrvatske, a kroz studiju slučaja istoimenog kolektiva.

Kojim to praksama članovi Okusa doma upisuju sebe i svoja iskustva u prostor i život grada te u kakvom odnosu stoji angažman u kolektivu s jedne strane te iskustvo života u Zagrebu s druge strane; na koje se načine isprepliće subjektivni dojam integriranosti s angažmanom u Okusu doma te koje uloge u radu kolektiva i životima njegovih članova imaju hrana i kulinarsko iskustvo; neka su od osnovnih istraživačkih pitanja na kojima se bazira ova studija.

Okus doma, kolektiv po kojemu je i knjiga dobila naslov, je tijekom više od deset godina rada težio k društvenoj, kulturnoj i ekonomskoj emancipaciji te poticanju kvalitetne integracije marginaliziranih migrantskih skupina i to putem prikupljanja i dijeljenja recepata i priča ljudi iza njih, organiziranjem kulinarskih radionica i sličnih sadržaja te pokretanjem catering službe. Okupljao je, tijekom godina, ljude koji su podrijetlom iz Afganistana, Irana, Pakistana, Etiopije, Sirije, Libije, Tunisa, Alžira, Nigerije, Senegala, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske. Počevši od volonterske ideje o prikupljanju recepata od tražitelja azila tada smještenih u prihvatilištu u Kutini koju je 2006. pokrenuo Centar za mirovne studije, Okus doma se početkom 2016. godine formalizirao kao Zadruga za interkulturnu suradnju u okviru koje je pokrenuta catering služba koja je zapošljavala nekoliko migranata.

Knjiga prati rad Okusa doma u prvih godinu dana otkako je osnovana Zadruga i pokrenut rad cateringa te se stoga može čitati i kao dokument vremena. Na njenim stranicama autorica prati članove Okusa doma koji se prisjećaju svojih života u Zagrebu prije negoli su se uključili u rad kolektiva te opisuju, a jednim dijelom autorica i sama tome svjedoči, kako su im se životi mijenjali nakon što su mu se pridružili.

Analitički, knjiga je podijeljena u dvije cjeline; prvu koja propituje grad i iskustva grada autoričinih sugovornica i sugovornika u kontekstu njihovog angažmana u Okusu doma, te drugu u kojoj se fokus prebacuje na ulogu koju kulinarska iskustva i prakse imaju u radu kolektiva i životima sugovornika. Zanimaju li vas raznolike priče i iskustva grada iz migrantske perspektive, te odgovori na pitanja poput može li i kako hrana postati medijem za približavanje pretpostavljenih različitosti između migranata kao Drugih i lokalnog stanovništva, izlazak iz strukturno nametnute pasivnosti te za stvaranje doma, odgovore možete pronaći u knjizi autorice Ive Grubiše.

Knjiga je dostupna ovdje.