Jelka Vukobratović: U (g)radu i zabavi – etnografija križevačkih glazbenika

 Ova je knjiga temeljena na istraživanju raznolikih glazbenih svjetova križevačkoga kraja i uloge domaćih glazbenika u lokalnom društvenom životu. Ona poziva na slušanje glazbene prošlosti i sadašnjosti Križevaca i okolice podsjećajući na to da jedan grad ne čini samo njegov vizualni krajolik već i onaj zvučni. Istraživanje koje je prethodilo pisanju knjige bilo je vrsta takozvane etnografije “bliskoga” terena u kojem “se brišu granice između terena i doma, između profesionalnog i osobnog” (Čapo Žmegač i drugi 2006: 23), no bez obzira na moju profesionalnu i privatnu pripadnost nekim lokalnim glazbenim svjetovima, nastojala sam osluškivati i one uz koje nisam (bila) osobno vezana.

 U vrijeme nastajanja ove knjige, mnogo toga što je još bilo aktualno tijekom istraživanja, postalo je povijest, promijenilo se ili nepovratno nestalo.
Nepovratno su otišli i neki ljudi koji su sa mnom podijelili svoja iskustva i fragmente vlastitih sjećanja na uloge koje su imali u izgradnji lokalnoga društvenog i glazbenog života. U tri godine, koliko je prošlo od završetka terenskoga istraživanja i dovršetka ove knjige, nastupilo je “novo vrijeme” na vrlo očigledan i neočekivano dramatičan način. Svjesna posljedica koje nove društvene krize mogu ostaviti na područje glazbe, kulture i društvenoga života općenito, nadam se da će ova knjiga ostati i kao vrsta zaloga za budućnost. Ako ništa drugo, nadam se da ovaj tekst dočarava osjetljivu dinamiku lokalnoga društvenog života koji izrasta iz neposrednih potreba zajednice, ostvaruje se u suradnjama i uz velik trud raznih organizacijskih aktera, dok lokalni glazbenici kao pojedinci i pokretačka snaga društva čine njegovo vezivno tkivo.

Knjiga je dostupna ovdje.