Marijana Belaj et al., ur.: Ponovno iscrtavanje granica: transformacije identiteta i redefiniranje kulturnih regija u novim političkim okolnostima

Zbornik Ponovno iscrtavanje granica: transformacije identiteta i redefiniranje kulturnih regija u novim političkim okolnostima izrastao je iz znanstveno-stručnog skupa 12. hrvatsko-slovenske etnološke paralele, održanog 23. – 25. rujna 2012. godine u Dugoj Resi. Hrvatsko-slovenske etnološke paralele oblik je regionalne suradnje koji kroz susret i predavanja etnologa iz Hrvatske i Slovenije tematizira regionalne znanstvene i kulturne veze i interkulturni dijalog u međunarodnom okružju. Riječ je o događanju koje ima kontinuitet od 1981. godine a kojemu su cilj nove znanstvene spoznaje i ujedno problematizacija i valorizacija značenja općepoznatih činjenica iz i o tradicijskoj i suvremenoj kulturi u regiji.

Ovaj zbornik, kao proizvod regionalne znanstvene suradnje, propituje (re)definiranje kulturnih regija i transformacije kulturnog identiteta u novim političkim okolnostima (završetak pristupnih pregovora s EU i članstvo u EU). Jedno od temeljnih pitanja s kojim se bave pojedini autori u zborniku odnosi se na koncepcije vezanih uz (re-/de-) kreiranje kulturnih regija i granica u tradiciji i u suvremenosti. Tu se propituju politike, prakse i uloge koje koncepti o pojedinim europskim regijama i područjima („srednja Europa“, „jugoistočna Europa“, „Balkan“, „Mediteran“ i dr.) imaju u stvaranju predodžbi o sebi i drugima. Nadalje, autore zanima kako se podržava interkulturni dijalog unutar regija i preko njih. Pritom propituju kulturno uvjetovane prakse i predodžbe putem kojih se uspostavljaju, nadilaze ili brišu kulturne i političke granice i ujedno putem kojih se podržava interkulturni dijalog ili konflikt. Važno je pitanje i kako različiti markeri kulturnog identiteta potvrđuju ili raslojavaju simboličke granice. Tu je naglasak na analizi različitih markera identiteta kojima se potvrđuju ili raslojavaju simboličke granice te na procesima identifikacije na različitim razinama. Konačno, propituje se i mijena kulturnih fenomena u kontekstu “europeizacije” kulture.

Radovi okupljeni u ovom zborniku ujedno osvjetljavaju promjene etnološkog predmeta bavljenja i nove etnološke izazove uslijed novih političkih okolnosti, a možete ga preuzeti ovdje.