Obavijest o nagradama Hrvatskog etnološkog društva „Milovan Gavazziˮ za 2021. godinu

Obavijest o nagradama Hrvatskog etnološkog društva „Milovan Gavazziˮ za 2021. godinu

  • Post by:
  • 24/11/2022
  • Comments off

Na sjednici održanoj 14. studenog 2022. godine Upravni odbor Hrvatskog etnološkog društva donio je odluku o nagradama „Milovan Gavazziˮ za 2021. godinu. Svečano proglašenje nagrađenih bit će na Izvještajnoj skupštini Društva

u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine u 13 sati
u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb

Nagradu „Milovan Gavazziˮ za životno djelo dobila je:

nasl. prof. dr. sc. Grozdana Marošević, zaslužna znanstvenica za iznimna znanstvena i stručna postignuća u području etnologije i folkloristike te izuzetan doprinos u području nastave i prijenosa znanja iz područja etnomuzikologije, kao i primjenom rezultata istraživanja u umjetnosti i kulturi, čime je pridonijela ugledu etnomuzikologije i njezinom pozitivnom učinku u široj javnosti.

Godišnju nagradu „Milovan Gavazziˮ za 2021. godinu dobili su:  

– u kategoriji muzejskog rada:

dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica – za autorski projekt Igračke – djetinjstvo zauvijek realiziran u razdoblju od 8. lipnja 2021. do 22. svibnja 2022., Zagreb

Janja Kovač, kustosica – za stalni postav „Minijature“ u Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, 2016. – 2021., Čakovec

– u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada:

dr. sc. Marijana Hameršak, znanstvena savjetnica – za autorsku knjigu Frakture dječje književnosti. Od slikovnica do lektire, od Agrama do El Shatta (Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2021.)

dr. sc. Ozren Biti, viši znanstveni suradnik i dr. sc. Reana Senjković, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju – za urednički rad na zborniku Transformacija rada: narativi, prakse, režimi (Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2021.)

– u kategoriji zaštite kulturne baštine:

doc. dr. sc. Zvonko Benković  – za autorsku knjigu Pričam ti priču. Izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja  (Tolise: Zaklada “Terra Tolisi" i Franjevački samostan Tolisa, 2021.)

– posebno priznanje:

Karlo Ivanek, Dunja Majnarić Radošević, Ivana Štokov, Klara Tončić, Jasminka Vujičić – za stručni angažman i pomoć uslijed šteta na kulturnim dobrima nastalim u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji u siječnju 2021.

Upravni odbor Hrvatskoga etnološkog društva

Galeriju fotografija s dodjele možete pogledati na našoj Facebook stranici. 

 

Kategorije:Događanja, Novosti