Sjećanje na Andriju Bratanića Dašeka (Zagreb, 9. travnja 1940. – Zagreb, 14. srpnja 2021.)

Sjećanje na Andriju Bratanića Dašeka (Zagreb, 9. travnja 1940. – Zagreb, 14. srpnja 2021.)

  • Post by:
  • 18/09/2022
  • Comments off

Prošlo je više od godine dana od kako je umro naš dugogodišnji i cijenjeni član, Andrija Bratanić. Sudjelovao je u većini događanja u organizaciji Društva, često s izvrsnim i pronicavim komentarima i informacijama, povezujući i u diskusiji usmeno komentirajući, spoznaje iz vlastite struke s podacima i novostima u etnološkoj struci. Osobito je zainteresirano i s veseljem pratio znanstvene seminare koji su bili organizirani u čast njegova oca Branimira Bratanića.

Andrija Bratanić, diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a 1967. godine na temi Teorija i praksa mjerenja globalnog zračenja zvjezdastim piranometrom. Svoj radni vijek započeo je u Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti (1962.), nakon koje se, 1973. godine, zapošljava u Državnom hidrometeorološkom zavodu gdje radi do umirovljenja 1998.

Jedan od najvećih projekata Andrije Bratanića bila je informatizacija meteoroloških motrenja i izrada algoritma za šifriranje i računalnu dostavu meteoroloških podataka s glavnih meteoroloških postaja. Bio je vrsni poznavatelj sustava razmjene meteoroloških podataka i stranih jezika (engleski, njemački i francuski).

Članovima Hrvatskog etnološkog društva nedostajat će vedrina i toplina koju je, na etnološkim događanjima, Andrija Bratanić Dašek, unosio i dijelio s kolegama i prijateljima.

Kategorije:Novosti