Svečano proglašenje dobitnika nagrada “Milovan Gavazzi” i Posebnog priznanja HED-a za 2019. godinu

Svečano proglašenje dobitnika nagrada “Milovan Gavazzi” i Posebnog priznanja HED-a za 2019. godinu

  • Post by:
  • 22/12/2020
  • Comments off

Na sjednici održanoj 25. studenoga 2020. godine Upravni odbor Hrvatskoga etnološkog društva donio je Odluku o nagradama „Milovan Gavazziˮ za 2019. godinu. Svečano proglašenje nagrađenih održano je tijekom Izvještajne skupštine Društva u petak, 11. prosinca 2020. godine u online formatu.

Nagradu „Milovan Gavazziˮ za životno djelo dobile su:

mr. sc. Ljubica Gligorević za izniman doprinos istraživanju, zaštiti i promociji kulturne baštine istočne Hrvatske, razvoj etnološke i kulturnoantropološke struke u području muzejske djelatnosti te doprinos ugledu struke

dr. sc. Ljiljana Marks za iznimna znanstvena i stručna postignuća u području folkloristike te razvoj, popularizaciju i izuzetan doprinos ugledu struke u domaćim i međunarodnim okvirima

Godišnju nagradu „Milovan Gavazziˮ za 2019. godinu u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada dobili su:

dr. sc. Jasna Čapo za knjigu Dva doma: hrvatska radna migracija u Njemačku kao transnacionalni fenomen (Zagreb: Durieux, 2019.)

dr. sc. Andrea Matošević za knjigu Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena (Zagreb: Durieux i Institut za etnologiju i folkloristiku, 2019.)

Godišnju nagradu „Milovan Gavazziˮ za 2019. godinu u kategoriji muzejskoga rada dobili su:

mr. sc. Aida Brenko, Vesna Zorić i Mareta Kurtin za autorstvo i muzeološki doprinos izložbe Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave (Etnografski muzej u Zagrebu)

Katarina Bušić za istraživački rad i katalog Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore / The Croatian Diaspora Folk Clothing Collection (Zagreb: Etnografski muzej, 2019.)

Godišnju nagradu „Milovan Gavazziˮ za 2019. godinu u kategoriji zaštite kulturne baštine dobili su:

dr. sc. Renata Jambrešić Kirin i dr. sc. Irena Miholić za priređivanje monografije Prvi svjetski rat u hrvatskim tradicijskim pjesmama (Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2019.)

Posebno priznanje Hrvatskog etnološkog društva dobila je:

dr. sc. Petra Kelemen za izniman višegodišnji urednički rad u časopisu Etnološka tribina, vrhunski rang časopisa u međunarodnim okvirima te doprinos međunarodnom ugledu domaće etnološke i kulturnoantropološke struke

Kategorije:Novosti