Žarko Španiček, ur.: Tradicijska kulturna baština između otkrića i zaborava

28. Simpozij etnologa konzervatora Hrvatske i Slovenije održan je od 28. do 30. listopada 2015. godine u Požegi i Slavonskom Brodu, a domaćini skupa bili su Konzervatorski odjeli Ministarstva kulture Republike Hrvatske sa sjedištem u tim slavonskim gradovima.

Tema VI. Simpozija bila je Tradicijska kulturna baština između otkrića i zaborava. Polazište za njezino definiranje bilo je zapažanje organizatora da se pojačano javno zanimanje za tradicijsku baštinu i angažman struke u njezinu očuvanju zbivaju u intervalima: u pojedinim razdobljima jačaju da bi zatim ubrzo splasnuli. Stoga se tradicijska baština od 19. stoljeća do danas više puta “otkrivala”, a to znači i više puta “zaboravljala”, zapravo zanemarivala. Izlaganja na simpoziju pokazala su da to nije hrvatska specifičnost i da periodično jačanje interesa za tradicijsku kulturnu baštinu možemo zapaziti i u Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

Značajan broj izlaganja posvetio se prikazu konkretnih primjera obnove kulturne baštine, najčešće tradicijskog graditeljstva, ali i memorijalne te krajobrazne baštine. Pri tome autori najčešće naglašavaju potrebu cjelovitog pristupa obnovi baštine, utemeljenog na dobroj dokumentaciji i jasnim konzervatorskim kriterijima, uz potrebu uključivanja lokalne zajednice u projekte obnove.

Sastavni dio VI. Simpozija bila je izložba Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije i 30 godina Područne jedinice u Novom Mestu, jubilej koji je pao u 2013. godinu, isto kad i stogodišnjica djelovanja organizirane zaštite kulturnih dobara u Sloveniji. Poslije je izložba prenesena u Muzej Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Za postavljanje izložbe zahvaljujem kolegama Dušanu Strgaru i Dušanu Štepecu.

Knjigu možete preuzeti ovdje.