Znanstveni skup posvećen Tomi Vinšćaku, znanstveniku, istraživaču i prijatelju s krova svijeta

Znanstveni skup posvećen Tomi Vinšćaku, znanstveniku, istraživaču i prijatelju s krova svijeta

  • Post by:
  • 02/02/2022
  • Comments off
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1. i 2. travnja 2022. godine

Znanstveni skup posvećen dr. sc. Tomi Vinšćaku (Braslovje pod Oštrcom, 25. rujna 1951. – Zagreb, 31. kolovoza 2013.) organiziramo s posvetnim temama kojima se bavio kao znanstvenik, istraživač i prijatelj s krova svijeta s namjerom publiciranja znanstvene publikacije in memoriam na desetu obljetnicu autorove smrti, 2023. godine. Podsjećamo na niz tema kojima se bavio Tomo Vinšćak. Bio je voditelj istraživanja Narodi i kulture Nepala i Tibeta te voditelj znanstveno-istraživačkog projekta Sakralna interpretacija krajobraza provedenoga kao interdisciplinarno istraživanje i vrednovanje tragova poganskih vjerovanja u hrvatskoj toponomastici, topografiji i usmenoj predaji. U okviru je spomenutoga projekta 10. srpnja

2009. godine službeno bila otvorena prva europska Mitsko-povijesna staza “Trebišća – Perun" u Parku prirode Učka. Njegova je autorska knjiga Tibetski buddhizam i bön (2011) temeljena na terenskom istraživanju provedenom na Tibetu 2006. godine. Tomo Vinšćak je na Filozofskom fakultetu magistrirao 1985. godine s temom Transhumantni stočari između primorja i Velebita te je doktorirao 1997. godine s temom Vjerovanja o drveću u Hrvata u kontekstu slavističkih istraživanja, pri čemu je doktorat objavio 2002. godine kao izniman doprinos kulturnoj botanici.

Prijave izlaganja molimo poslati do 15. veljače 2022. godine na e-mail adrese: tkomar@m.ffzg.hr ili suzana@ief.hr. Prijava treba sadržavati sljedeće: ime, prezime i titula autora, adresa ustanove zaposlenja, e-mail adresa, naslov izlaganja, sažetak od 200 do 300 riječi te 3 do 5 ključnih riječi (sve na hrvatskom i engleskom jeziku).

Na skupu će biti moguće i online sudjelovanje.

U ime organizatora:

Tibor Komar, Suzana Marjanić, Marijana Belaj i Ivana Radovani Podrug